Vissza a kezdőlapra
Ember a tájban

» Történelem

» Üdülés, sport, turisztika

» Műemlékek, nevezetességek
Műemlékek, nevezetességek

Ritka értéke a tónak a kiterjedt nádas-állománya, szűk átjáróival, belső öbleivel. Külön érdekesség, hogy a tavon minden nádasnak és tisztásnak külön neve van. Ezek az elnevezések a tavon járók eligazodását segítették és jelentős részük a mai napig is fennmaradt (Hosszú-tisztás, Égett nád, Kárászos, Kuti-csapás stb.). A tó vizéről páratlan kilátás nyílik az északi oldali dombos, hegyes tájra. Itt találhatók a Velencei-hegység leghíresebb képződményei, az ingókövek. A gránittömbök rendkívül változatos alakzatokat mutatnak, erre utalnak elnevezéseik is: Oroszlán-szikla, Gyapjas zsák, Kocka-kő, Pandúr-kő stb.

A Velencei-hegység legmagasabb pontja a 352 m magas Meleg-hegy, ettől keletre található a nadapi országos szintezési alappont. Pákozdon a Mészeg-hegy egészen a tó nádasaiba nyúlik. Itt található a magyar történelem egyik legjelesebb eseményének, az 1848-as szabadságharc első győztes csatájának honvéd emlékműve, ugyanitt látogatható az 1848-as Pákozdi Csata Emlékmúzeum is.

A szomszédságban található a Pákozd-Sukorói Arborétum, ahol halászati és tájmúzeum, illetve erdőgazdálkodási tanösvény is működik. Az arborétum területén található a velencei táj legszebb panorámát nyújtó kilátója.

A Velencei-tó környezetében sok híres ember is megfordult. Többek között Molla Szadik (üzbég) szerzetes, aki Vámbéry Ármin világhírű utazó társa volt, síremléke a velencei temetőben található. Kápolnásnyéken Vörösmarty Mihály, Agárdon pedig Gárdonyi Géza szülőháza található, melyek ma múzeumként működnek.

A Velencei- és a Vértes-hegységben kellemes kirándulásokra van lehetőség. Kis kitérővel megtekinthető a Pátkai-tározó mellett a római gát maradványa. A tó környéki településeken mindenütt megtalálhatók a régi népi építészeti hagyományok, valamennyi település temploma érdemes a megtekintésre. Agárdtól 10 km-re van Seregélyesen a Hadik (volt Zichy) kastély, mely jelenleg helyreállítva, szállodaként működik.

A települések fő látnivalói és nevezetességei

Agárd
Gárdonyi Géza Emlékház
Chernel István Madárvárta

Dinnyés
Katolikus templom

Gárdony
Református templom

Kápolnásnyék
Vörösmarty Emlékmúzeum és parkja

Nadap
Szintezési ősjegy
Római Katolikus templom

Pákozd
Római Katolikus templom
Református templom
Régi 48-as honvédemlékmű
48-as honvédemlékmű
Gránit ingókő tanösvény
Bella-tó
Pákozd-Sukorói Arborétum és Tájmúzeum
Pákozdi Csata emlékmúzeum
Doni emlékmű

Pázmánd
Római Katolikus plébániatemplom
Kvarcitsziklák

Sukoró
Néprajzi ház
Református templom
Gyapjaszsák
Védett geológiai feltárások (elhanyagolt állapotban, benőtte a bozót)
Sejteskvarcit feltárás (rég elpusztult, közönség számára nem megtalálható)

Velence
Római Katolikus templom
Református templom
Vörösmarty présház
Molla Szadik sírja
Pegmatitfeltárás (beépítették)