Vissza a kezdőlapra
Földrajz

» Elhelyezkedés a térképen

» A tó kialakulása, geológiai előzmények

» Vízrajz
Elhelyezkedés a térképen (táj, települések)

Hazánk középső részén, Fejér megyének is csaknem a közepén, Budapesttől 50 km-re, az M7-es autópálya mentén, ÉK-DNY irányban húzódik a Velencei-tó és a Velencei-hegység. Ennek földrajzi elhelyezkedése a Balaton és a Balaton-felvidék helyzetére hasonlít. Északi partján a Velencei-hegység, dél felől pedig a Mezőföld síksága található. A Velencei-hegységet északról a Zámolyi-medence választja el a Vértestől, keletről pedig a pázmándi törésvonalon kifejlődött medence határolja.

A Velencei-tó és környéke kicsiny, de rendkívül változatos táj, hiszen itt hegy, víz és síkság egyaránt előfordul. A hegyvidék hossza kb. 20 km, szélessége 6-7 km, felszíne lankás lejtőkkel, széles, tágas völgyekkel tagolt szelíd dombságra hasonlít. Legmagasabb pontja - a Meleg-hegy - 352 m, de az átlagos magasság alig haladja meg a 200 métert.

A Velencei-tó vízfelülete 24,2 négyzetkilométer, hossza 10,8 km, szélessége pedig 2-3,5 km között váltakozik. A tó sekély, átlagos vízmélysége 1,89 m.

A Velencei-tó partján két város található; a déli parton Gárdony, az északkeletin pedig Velence. A tó mentén további három település fekszik: Pákozd, Sukoró és Kápolnásnyék (Dinnyés és Agárd Gárdony város településrésze).