2021. december 7. kedd Ambrus napja van, holnap Mária névnap lesz.


Kezdőlap
Hírek
Település
Önkormányzat
Testületi ülések anyagai
Polgármesteri döntések veszélyhelyzetben
Intézmények
Nevezetességek
Közérdekű adatok
Civil szervezetek
Galéria
Pályázati felhívás - 2021
eÜgyintézés
Településrendezési eszközök
Településrendezési eszközök módosítása

 
 
MFP-OKE/2020 „Önkormányzati kerékpárút építése"
 
MFP-OJF/2020 „Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése”
 
MFP-OUF/2019
„Óvodaudvar”
 
 
 
 
Látkép
 
Szintezési ösjegy


Módosítva: 2020. 08. 14.

A Gárdonyi Rendőrkapitányság illetékességi területén, a Velencei-tó partján, majdnem végig kiépítésre került a kerékpárút, amelyen az ide látogató, pihenésre vagy sportolásra vágyók közel 28 km-en gyönyörködhetnek a Velencei-tó szépségeiben.

Jelenleg a Dinnyés - Pákozd közötti szakaszon nincs kiépített kerékpárút.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kerékpáros közlekedésnek sajnos árnyoldalai is vannak, a kerékpárral közlekedők számának emelkedésével együtt jár az őket ért, vagy általuk okozott balestek számának emelkedése is. A közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztve-vőiről lévén szó, ez szinte minden esetben sérüléssel jár. Ezek elkerülésének legbiztosabb módja a közlekedési szabályok maradéktalan betartása.

A legfontosabb, hogy a kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világí-tani, és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt kell viselnie. A kerékpárt fel kell szerelni két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és ned-ves időben egyaránt hatásos fékszerkezettel, csengővel, előre fehér vagy kadmium sárga, hátra piros fényt adó lámpával, elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű fényvisszaverővel, és legalább az első keréken, legalább 2 db borostyán sárga színű oldalsó fényvisszaverővel. Az első és hátsó lámpa a kerékpároson is elhelyezhető, a lámpák villogók is lehetnek.

A múlt évben módosított szabályozás lehetővé teszi a kerékpárosok részére alkohol fogyasz-tását, azonban továbbra is előírás, hogy a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban le-gyenek.

A kerékpáros közlekedés biztonságosabbá tételét célozzák az egyre több helyen kiépülő ke-rékpárutak és kerékpársávok, melyek használata nem lehetőség, hanem kötelessége a kerék-párral közlekedőknek. Ott, ahol kerékpárút vagy kerékpársáv található, tilos az úton kerékpá-rozni.

A fenti szabályok betartását a Gárdonyi Rendőrkapitányság az elkövetkező időszakban ki-emelten fogja ellenőrizni. A szabályok megszegői szabálysértést követnek el, ha büntetésre kerül sor, annak összege legalább 5.000 Ft, de elérheti a 150.000 forintot is.

Ne feledjék, hogy a közlekedési szabályok az életük védelmében íródtak!

Jó utat, és balesetmentes közlekedést kíván a Gárdonyi Rendőrkapitányság!


Vissza a főoldalra


Az oldalt készítette: