2022. október 4. kedd Ferenc napja van, holnap Aurél névnap lesz.


Kezdőlap
Hírek
Település
Önkormányzat
Testületi ülések anyagai
Polgármesteri döntések veszélyhelyzetben
Intézmények
Nevezetességek
Közérdekű adatok
Civil szervezetek
Galéria
Pályázati felhívás - 2022
Civil szervezetek
eÜgyintézés
Településrendezési eszközök
Településrendezési eszközök módosítása
A településkép védelméről szóló rendelet módosítása
Településrendezési eszközök módosítása 2022
Szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatók Nadapon

 
 
 
 
MFP-KOEB/2021
„Kommunális eszköz beszerzése"
 
MFP-KEB/2021
„Közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatása-2021"
 
MFP-OKE/2020 „Önkormányzati kerékpárút építése"
 
MFP-OJF/2020 „Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése”
 
MFP-OUF/2019
„Óvodaudvar”
 
 
 
 
 
 
Látkép
 
Szintezési ösjegy


Módosítva: 2020. 08. 14.

Bűnmegelőzési tippek nyaralás előtt

A nyár azon időszak, amikor leghosszabb ideig vagyunk távol otthonunktól. A bűnelkövetők, elsősorban a betörők használják ki ezt az időszakot, mert az üresen álló lakás kedvező "munkájuk"sikeres végzésében. Azt a házat, lakást veszik célba elsősorban, melyet kifigyelés után gazdátlannak találnak, melynek környezete árulkodik, hogy lakója nincs odahaza.

Pillanatok alatt törnek be ajtón, ablakon keresztül és percek alatt összeszedik az értékeket, majd távoznak.

Mindenki szeretné biztonságban tudni otthonát a nyaralás távolléte alatt is, ezért közzéteszünk olyan tippeket, mellyel megóvhatja értékeiket, megnehezítheti a betörők dolgát.

Mire érdemes gondolni a betörés megelőzése céljából?

- Az ingatlan körül nézzen körbe, zárjon le minden tárgyat, melyet eszközként használhat fel a behatoláshoz a tettes, vagy olyan dolgot, mely tekintetét ráirányítja lopási céllal (létra, szerszámok, kerti bútorok).

- Tartson rendet udvarán, a növényzetet úgy tisztítsa meg, hogy mögötte ne tudjon rejtőzni a tolvaj, vagy az épülethez közel álló fa ágán ne tudjon felmászni az ablak párkányáig.

- Kérje meg megbízható ismerősét, szomszédját, hogy naponta ürítse a postaládát, ellenőrizze a lakás nyílászáróit, redőnyeit, azok sértetlenségét.

- A nyaralás idejére érdemes kikapcsolni a csengőt, valamint beszerezni időkapcsolót, mely időszakonként felkapcsolja a világítást, azt a látszatot keltve mintha otthon tartózkodnának.

- Internetes közösségi oldalakon ne tegye közzé mikor lesz távol, mert ezek az információk eljuthatnak bűnözői körökhöz is.

- Zárja le a kert kapuját, a garázsajtót, melléképület bejáratát így elejét veheti a besurranásnak.

- Rendszeresen ellenőrizze a zárakat, erősítse meg a bejárati ajtó mechanikai védelmét, pótzárral, ablakszárnyat kilincszárral, üveget fóliával, fémredőnnyel.

- Felszerelhet helyi hang- és fényjelzést adó riasztót, mely a környezetében élők figyelmét hívja fel behatolás esetén.

- A legbiztonságosabb megoldás, ha szakember közreműködésével telepíttet távfelügyeleti rendszerbe kötött riasztót, mely 24 órás felügyeletet és azonnali reagálást biztosít.

- Ez kiegészíthető videó-megfigyelő rendszerbe kötött kamerákkal, mely akkor jogszabályszerű, ha a kamera nem a közterület megfigyelését látja el, csakis saját portáját.

- Amikor felfedezte a bűncselekményt ne menjen be lakásába, ne járja össze a helységeket, mert ezzel a rögzíthető nyomokat teszi tönkre, mely nyomok elősegíthetik az eredményes nyomozást, őrizze meg a helyszínt eredeti állapotában.

- Működjön együtt a hatóság tagjaival az eljárásban, adjon részletes tájékoztatást az eltulajdonított értékeiről, a tudomására jutott gyanús körülményekről, azon személyekről, akik információval rendelkezhetnek a cselekményről, az esetleges tettessel kapcsolatosan.

- Érdemes egy házi leltárt előre elkészíteni (akár fényképfelvétellel kiegészítve), melyben rögzítésre kerülnek az otthonában tárolt értékek jellemzői, a műszaki cikkek egyedi azonosítását lehetővé tevő paraméterek, mint a gyári szám, pontos típus megjelölése, melyek az eljárás során a tárgyak felkutatását és azonosítását segítik elő.

- Kössön érték-és kockázat arányos biztosítást mindenre kiterjedően, hogy ily módon az anyagi kármegtérülés biztosított legyen.

Bűncselekmény elkövetése esetén haladéktalanul értesítse a Rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámokon.

Nyugodt és biztonságos nyaralást kívánunk!

Gárdonyi Rendőrkapitányság


Vissza a főoldalra


Az oldalt készítette: