2023. szeptember 22. péntek Móric napja van, holnap Tekla névnap lesz.


Kezdőlap
Hírek
Település
Önkormányzat
Polgármesteri döntések veszélyhelyzetben
Intézmények
Nevezetességek
Közérdekű adatok
Civil szervezetek
Galéria
Pályázati felhívás - 2023
Civil szervezetek
eÜgyintézés
Településrendezési eszközök
Településrendezési eszközök módosítása
A településkép védelméről szóló rendelet módosítása
Településrendezési eszközök módosítása 2022
Hatályos településrendezési eszközök 2023
Szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatók Nadapon
Bursa Hungarica pályázat
Pályázati felhívás - ingatlan értékesítése

 
 
 
 
MFP-FAE/2021
„Felelős állattartás elősegítése”

Támogatás összege:
650 235 forint
 
MFP-KOEB/2021
„Kommunális eszköz beszerzése"

Támogatás összege:
12 972 920 forint
 
MFP-KEB/2021
„Közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatása-2021"

Támogatás összege:
1 821 992 forint
 
MFP-OKE/2020 „Önkormányzati kerékpárút építése"
Támogatás összege:
18 727 637 forint
 
MFP-OJF/2020 „Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése”
Támogatás összege:
4 999 993 forint
 
MFP-OUF/2019
„Óvodaudvar”
 
 
 
 
 
 
Látkép
 
Szintezési ösjegy


Módosítva: 2020. 08. 14.

Vigyázat! Besurranó tolvajok!

A kellemes, tavaszi idő beköszöntével nemcsak a növények kelnek új életre, sajnos a bűnözők is megjelenhetnek a kertes házaknál, a társasházak földszinti lakásainak nyitott ablakainál, annak reményében, hogy oda beosonva értéket találnak.

A hosszú téli napok után örömmel engedjük be a napsugarakat lakásunkba, élvezzük a kerti munkát, s utána a jól megérdemelt pihenést a szabadban. Szívesen beszélgetünk szomszédainkkal, barátainkkal a jó levegőn. Ahhoz, hogy jogsértés ne rontsa el hangulatunkat, kérjük, fogadják meg az alábbi bűnmegelőzési tanácsokat.

- Ha otthon tartózkodunk, napközben is zárjuk be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észrevesszük a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévézünk, a tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeinket. A zsákmány többnyire táska személyes iratokkal, készpénzzel. Az anyagi veszteségen túl, ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot.

- Ha csak rövid időre hagyjuk el lakásunkat, vendégeinket kísérjük ki vagy éppen ismerőseinkkel váltunk pár szót, akkor is mindig zárjuk be az ajtót!

- A szellőztetéssel is legyünk óvatosak! Ne hagyjuk kitárva földszinti lakásunk ablakait, ha nem tartózkodunk a szobában! Elég egy pillanat és a tolvaj már bent is van a szobában és viszi, amit értékesnek talál. Ugyanez igaz a függőfolyosóra nyíló ablakok esetében is.

- Aki kertes házban lakik, ne felejtse el, elképzelhető, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! Amíg a kert hátsó végében dolgozunk, vagy esetleg csak kint pihenünk, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat otthonunkba, és észrevétlenül távozhat értékeinkkel együtt.

- Ajtónyitás előtt minden esetben győződjön meg - pl. az optikai kitekintő igénybevételével - az Önhöz érkező személy kilétéről. Ha idegenek csengetnek be, szolgáltatást ajánlanak, rosszullétet színlelnek, esetleg pénzváltás ürügyével keresik Önt, ne engedje be őket lakásába. A magukat "hivatalos személyeknek," kiadó emberektől is kérje el az igazolványát.

- Amennyiben a hívatlan vendég már az Ön akarata ellenére belépett otthonába, ne hagyja egy pillanatra sem felügyelet nélkül és hívjon segítséget.

- Érdemes házi leltárt készíteni az értékesebb vagyontárgyakról, feltüntetve azok egyei jellemzőit, azonosító számát.

- Lehetőség szerint nagyobb összegű készpénzt ne tartson otthon, ha mégis pénzt tart lakásában, azt ne hagyja látható helyen, lemez, vagy pénzkazettában tárolja.

Kérjük Önöket, hogy fordítsanak figyelmet lakókörnyezetükre is. Ha gyanúsan mozgó idegeneket látnak, jegyezzék meg személyleírásukat, az általuk használt jármű típusát, színét, rendszámát és hívják bizalommal a 107-es rendőrségi számot.

Szinte mindenki előtt ismert, hogy a leggyakoribb bűncselekmények jó része elkerülhető lenne, ha jobban vigyáznánk magunkra, ha körültekintőbbek lennénk. Az autófeltörések nagy része alkalmi tolvajok műve, mely óvatossággal és előrelátással megelőzhető. Az utastérben hagyott értékek vonzzák a bűnözőket. A műszerfalon felejtett mobiltelefonra, az ülésen vagy éppen az ülés alatt lévő táskára a tolvajok gyorsan felfigyelnek. Amennyiben nem sikerül eltulajdonítaniuk semmit sem, a rongálással járó kár és bosszúság ilyenkor sem elhanyagolható. Kérjük Önöket, hogy - az áldozattá válás elkerülése érdekében - fogadják meg bűnmegelőzési tanácsainkat!

- Soha, még rövid időre se hagyják személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsukat, a gépjármű okmányait az autóban!

- Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak az utastérben!

- Ha kiszállnak a gépkocsiból, minden esetben vegyék ki a GPS készüléket a tartójával együtt, és a kivehető rádiót se felejtsék az autóban! Amennyiben előlapja levehető, kiszálláskor mindig tegyék biztonságos helyre!

- Ha a bevásárolt árut látható helyre tudták csak elpakolni, ne hagyják őrizetlenül a gépkocsit!

- Mindig zárják be a jármű ajtóit, az ablakokat húzzák fel, kapcsolják be a riasztót, még akkor is, ha csak pár percre távolodnak el a gépjárművüktől! Használjanak mechanikai védelmi eszközöket /kormány-, pedál-, váltó- zárat/ is a riasztóberendezés mellett!

- Ha módjában áll, vegye igénybe az őrzött parkolókat, és az értékmegőrzőket.

- A zárt, biztonságosabbnak vélt csomagtartó sem értékmegőrző, ugyanis a tolvaj a gépkocsiba bejutva kinyithatja azt, és onnan tulajdoníthat el értékeket. Ezért kérjük, hogy értéket soha ne hagyjanak autójukban, még a csomagtartóban sem!

Az utóbbi években gyakori bűnelkövetési módszer, hogy az elkövetők ki-és beszálláskor megszólítják a kiszemelt áldozatot, majd különféle módon elterelik annak figyelmét, így a már nyitott utastérből észrevétlenül eltulajdoníthatják az értékeit. A figyelemelterelő módszerek tárháza óriási, de leggyakrabban valamilyen műszaki hibára hívják fel az elkövetők a figyelmet, vagy útbaigazítást kérnek, és amíg az egyik elkövető eltereli a sértett figyelmét, addig a másik elköveti a lopást. Ez a módszer előfordulhat bevásárló központok parkolójában, de benzinkutaknál és a közúton is.

Ha a körültekintő viselkedés ellenére mégis bekövetkezne a bűncselekmény, tegyen haladéktalanul bejelentést az ingyenesen hívható 107-es vagy 112-s telefonszámon. A rendőrök kiérkezéséig a helyszínt ne hagyja el, azt a nyomok sikeres keresése, rögzítése érdekében lehetőleg ne változtassa meg.

Gárdonyi Rendőrkapitányság


Vissza a főoldalra


Az oldalt készítette: