2018. szeptember 25. kedd Eufrozina napja van, holnap Jusztina névnap lesz.


Kezdőlap
Hírek
Település
Önkormányzat
Intézmények
Nevezetességek
Közérdekű adatok
Civil szervezetek
Galéria
eÜgyintézés
 
 
Látkép
 
Szintezési ösjegy


Módosítva: 2017. 09. 25.

Velencei-tavi összefogás a Nemzeti Vágtán!

Alig egy hónapja Fejér megyéből még egyetlen település sem jelentkezett a Nemzeti Vágta megmérettetésére.

Gazdasági megfontolásból érthető hiszen nagyon nehéz kigazdálkodni a nevezési díjat a településeknek, de a Velencei-tó környéke a Velencei hegység kedvelt területe a lovasoknak. Több lovas tanya, lovarda található, és kitűnő útvonalak várják a lovaglás szerelmeseit.

Az összefogás szép példája, hogy egy jó cél érdekében mennyi ember, szervezet mozgósítható pillanatok alatt. Bálint György a Velencei-tavi Kistérség Idegenforgalmi Egyesület elnökének kezdeményezésére a Velencei-tó Többcélú Kistérségi Társulással közösen felvállalták a kilenc Tó környéki település indítását a Nemzeti Vágtán. A pákozdi Capitol Lovarda Példakép nevű lovával Csabai Attila lovas készül a kistérség nevében a nagy futamra.

Azonban ez nem volt elég a Velencei-taviaknak Pázmánd alig kétezer lakosú település nagy álmot valósíthatott meg.

"Uzsgyii Pázmánd, Zúzz a Vágtán!"

Maroknyi, lelkes kis csapat összefogásából indult a kezdeményezés, hogy idén Pázmánd is képviseltesse magát és legyen ott a Nemzeti Vágtán. Általuk pár nap alatt az egész ország megismerhette Pázmánd nevét a Danubius rádión keresztül és napról- napra terjedt a "Pázmánia".

Ők összefogtak, utaztak, kampányoltak, mi többiek meg email-eztünk, sms-eztünk és szavaztunk. Lovasok, tűzoltók, hagyományőrzők és mindenki, aki tenni akart és hitt abban, hogy győzni lehet, segíteni igyekezett. Végül Pázmánd bejutott a döntőbe a Danubius Pirítósban, nyert és ez az érzés mámorító volt, és azt gondoljuk, hogy ebben nagy része volt az ország minden területéről érkező szimpátia sms-eknek.

Hanus Imréért, aki Matyi nevű lovával Pázmándért indul a Vágtán együtt izgulhatunk majd és reméljük a legjobbakat, de bárhogy is lovagolnak, a pázmándiak már nyertek!

Az egész ország megismerhette Pázmánd nevét és a Nemzeti Vágta három napja alatt lehetőség nyílik rá, hogy egy kis ízelítőt bemutathassanak a falu nevezetességeiből, életéből. Reméljük, hogy sokan lesznek kiváncsiak és ellátogatnak a sátrukhoz a Vágta Korzón. Példát mutattak összefogásból, kitartásból az egész országnak.

A sérült gyermekekért!

Ha még ez sem elég, a pákozdi Kapaszkodó Alapítvány színeiben indul a Színész Futamon Stohl András a Nemzeti Vágtán, Amerikával a csodaszép ötéves fekete ménnel, amely Nyiregyházáról érkezett Pákozdra. A Kapaszkodó Alapítvány hosszú évek óta segíti a fogyatékkal élő gyermekeket és fiatalokat speciális foglalkozásokkal. A lovasterápiának köszönhetően nagyban javulhat a sérült gyermekek állapota. Ezt a küldetést szeretnék népszerűsíteni a pünkösdi hosszú hétvégén.

A Velencei-tó is bemutatkozik!

A Vágta Korzón - amely az Andrássy útból varázsol egy pavilonokkal szegélyezett sétálóutcát - az induló települések mutatkoznak be kulturális és turisztikai értékeikkel. Találkozhatnak a Velencei-tó kínálatával, megismerhetik Pázmándot , a kistérséget, a Tó nevezetességeit, az összefogásban példát mutató közösséget. A Velencei-Tó Térségfejlesztő Egyesület a kistérség LEADER bemutatkozását segíti elő a nagy forgatagban.

Abban a reményben, hogy utána személyesen is felkeresik a Velencei-tó által kínált szép tájakat, műemlékeket, helyszíneket, programokat, rendezvényeket, megmártóznak a Tóban, vagy valamelyik Termálfürdőnkben, kerékpárral vagy lóval körbejárják a vidéket várjuk a látogatókat.

A programok!

A május 30. és június 1. között Budapesten, a Hősök terén megrendezésre kerülő rendezvényre százezreket várnak a szervezők. Idén még több program várja majd a kilátogatókat, hiszen a különböző lovasversenyek, és a települések bemutatkozását szolgáló Vágta Korzó mellett, egy "Országkonyha" is színesíteni fogja majd Budapest egyik legnagyobb kulturális, turisztikai, és gasztronómiai fesztiválját.

A pünkösdi hosszú hétvégén rengeteg program várja majd a kilátogatókat. A települések lovasversenye mellett, megrendezésre kerül egy történelmi lovas gála is, honfoglalás kori lovas íjászokkal, lovagi tornákkal, 1848-as csatajelenetekkel. Ezenkívül huszárverseny, díjugratás, Kishuszár Vágta, éjszakai Tüzes Vágta, mozgáskorlátozottak lovasbemutatója, Széchenyi emlékfutam, volt olimpikonok lovasversenye, és egy Jótékonysági sztárfutam is színesíti majd a programot.

A 56-osok terénél pedig az Országkonyha várja majd vendégeit a Dunántúl, az Alföld, a Felföld, és Erdély tájainak ételeivel és italaival.

Várjuk a Velencei-tónál!

Velence, 2009. május 22.

Stadler Klára
Velencei-Tó Térségfejlesztő Egyesület
Munkaszervezet vezető

A 2009-es Nemzeti Vágta előfutamainak beosztása:

 1. Szentgotthárdi kistérség, Budapest-Újbuda, Felsőszentiván, Makó, Pitvaros, Nyíregyháza
 2. Mándok, Tata, Gyomaendrőd, Tura, Pázmánd, Szentkirály
 3. Dunakeszi, Komádi, Siklós, Szentjobb (RO), Szeged, Szováta (RO)
 4. Miskolc, Velencei-tavi kistérség, Bajai kistérség, Jászberény, Bátor Tábor, Gyula
 5. Füzesgyarmat, Lőrinci, Révkomárom (SK), Dombóvár, Orosháza, Vizsoly
 6. Székelyudvarhely (RO), Lébény, Soltszentimre, Debrecen, Hajdúszoboszló, Alsóörs
 7. Gyöngyös, Csongrád és Szentes (k), Balatonkenese, Őriszentpéter, Petőfibánya, Esztergom
 8. Érsekhalma, Mogyoród, Kaposvár, Szentgyörgyvár, Csabdi, Csíkszereda (RO)
 9. Isaszeg, Komárom, Detk, Villány, Zamárdi, Szigetvár
 10. Szigetmonostor, Sepsiszentgyörgy (RO), Bánk, Bácsalmás, Hernádkak, Dobóruszka (SK)
 11. Nagykapos (SK), Dorog, Siófok, Keszthely, Hatvan, Budakeszi
 12. Balatonfüred és Tihany (k), Kaposszekcső, Lendva (SLO), Tát, Göd, Pécs
 13. Salgótarján, Beregdaróc, Csetény, Orfű, Litér, Letenye
 14. Őrbottyán, Kunszállás, Szajol, Balatonalmádi, Szarvas, Nagybaracska
 15. Zalakaros, Verőce, Bakonybél, Balaton régió, Vásárosnamény, Sarkad

RO = romániai, SK = szlovákiai, SLO = szlovéniai, k = közös nevezés

Az előfutamok első és második helyezettjei jutnak a középdöntőbe.

Vissza a főoldalra


Az oldalt készítette: