2018. május 24. csütörtök Eszter napja van, holnap Orbán névnap lesz.


Kezdőlap
Hírek
Település
Önkormányzat
Intézmények
Nevezetességek
Közérdekű adatok
Civil szervezetek
Galéria
Pályázati felhívás - Újdonság
Szálláshelyek
eÜgyintézés
 
 
Látkép
 
Szintezési ösjegy


Módosítva: 2017. 09. 25.

Szülősegítő konferencia a Velencei-tó térségében

A Velencei-tó Környéki Egységes Pedagógiai Szakszolgálat (VEPSZ) a résztvevők körében elismeréssel méltatott szülősegítő konferenciát tartott 2008. április 5-én, a velencei Zöldliget Általános Iskola épületében.

Az egész napos rendezvény célja az volt, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek szülei tájékoztatást, segítséget kapjanak gyermekük nevelésével, iskolai oktatásával kapcsolatban. A konferencia fő szervezője Szatmáriné Mályi Nóra, a VEPSZ igazgatója volt, aki a szakszolgálat utazó gyógypedagógusai, illetve a velencei és a zichyújfalui általános iskola gyógypedagógusai segítségével készítette elő és bonyolította le a rendezvényt. Meghívást kaptak a kistérség iskoláinak pedagógusai is, így a szülők mellett ők is résztvevői voltak a rendezvénynek.

Az előadások a sajátos nevelési igény (SNI) témakörével kapcsolatos fogalmak körüljárásával kezdődtek. A szülők által gyakran hallott, de kevéssé ismert kifejezéseket, mint tanulási zavar, nehézség, rendellenesség, részképesség, rehabilitáció, a nem szakmabeliek által is érthetően magyarázta meg az előadó. A következő téma a különleges gondozáshoz való joggal, esélyegyenlőséggel, a támogatásokkal, a gyermekek jogaival foglalkozott. Ezután az SNI gyermekek iskolai oktatását tárgyaló téma következett. Ezen belül a nem SNI gyermekekkel történő eredményes együttnevelésről, az integrációról és az inklúzióról beszélt közérthetően az előadó. A szülők számára nagyon hasznos volt az az előadás, amelynek keretében olyan fejlesztő feladatokat, játékokat ismertetett az előadó, amelyek a hétköznapok során is használhatóak. Mindezeket gyakorlati példákkal is illusztrálta. A következő téma a pszichés rendellenességek, pszichoszomatikus tünetek mindenki számára érthető bemutatása volt. Az előadások az SNI tanulók számára elérhető többletszolgáltatások részletezésével zárultak. A gyógypedagógusok mellet két SNI gyermeket nevelő szülő is szót kapott a rendezvényen. Ők arról beszéltek, hogy milyen hatással van az SNI gyermek érkezése a család életvitelére, illetve hogyan változik emiatt a családszerkezet. Az előadások szüneteiben több csoportban ismerkedő, kommunikációs, konfliktuskezelő és különböző képességeket fejlesztő játékokat szerveztek a konferencia lebonyolítói a részt vevő szülők, pedagógusok és vendégek számára.

Vissza a főoldalra


Az oldalt készítette: